Membrii Ansamblul folcloric “Ritmuri Zarandene” al Caminului Cultural Hartagani se mandresc cu  costumul traditional ce se inscrie in ansamblul general al zonei muntilor Apuseni. Astazi isi desfasoara activitatea artistica in cadrul ansamblului , artisti populari de mare pasiune si talent,  activitate de mare importanta a promovarii si valorificarii  traditiei.

 

Repertoriul  ansamblului cuprinde:

– cantece vechi care subliniaza atmosfera idilica a satului si conceptia omului din popor ca munca aduce bunastare si nu in ultimul rand , dragostea pentru  meleagurile natale , cantece in care oamenii satului s-au regasit si le-au cantat la petreceri

– cantece noi pe care fiii  satului , elevii ai Scolii Populare de Arta din Deva le canta cu drag

–  dansuri traditionale puse in scena de 6 perechi de dansatori

 

Chiar daca astazi sunt apreciate mai putin dansurile traditionale, cele 6 perechi de dansatori reusesc sa transmita toata pasiunea si frumusetea dansurilor traditionale. Dansatorii  incearca sa acopere o varietate de dansuri populare avand ca scop principal promovarea dansului traditional din cadrul comunei Baita.

In toate activitatile sale Ansamblul este sustinut  de primarul comunei Baita, domnul Damian Dinis, care a sprijinit si a asigurat transportul in cazul reprezentarilor  atat in comuna cat si in alte localitati.

Aceasta  brosura a aparut datorita  interesului si sarguintei de care a dat dovada directorul caminului Cultural din Hartagani si coordonator al Ansamblului , domnul Gheorghe Dinis si  domnului primar al comunei Baita.

 

Sufletul Satului …

Copilo, pune-ti mânile pe genunchii mei.
Eu cred că vesnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
si inima-ti zvâcneste mai rar,
ca si cum nu ti-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
si dacă ti-ai sângerat picioarele
te asezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din stresini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.

Lucian Blaga

 

“Tradiţia înseamnă transmiterea continuă a unui conţinut cultural de-alungul istoriei de la un eveniment generator sau un trecut imemorabil. În sensul său absolut, tradiţia este o memorie şi o idee, într-un cuvânt o conştiinţă colectivă; o amintire a ceea ce a fost, alături de datoria de a transmite mai departe şi a îmbogăţii”

 

Contact: https://www.facebook.com/ansamblul.ritmurizarandene